X-ivap konfigurace

Simulace reálného provozu - International Virtual Aviatic Organization
Odpovědět
Uživatelský avatar
Willhelm
Příspěvky: 61
Registrován: 11 bře 2017, 11:04
Bydliště: mám
Kontaktovat uživatele:

X-ivap konfigurace

Příspěvek od Willhelm » 08 led 2018, 09:59

Tak jsem právě asi objevil nový světadíl, tuším že ji pojmenuji Amerika. Neskutečně mi aktuálně sedí plánování online letů na Simbrief který jsem spojil se svým Navigraph účtem. Jasně pro online létání si netisku pro každý let ten 30ti stránkový briefing ("Bratře byrokrate chtěl jsem ti říct: Ty nebudeš brífingový typ.") ale upravil jsem si airframe Tu-154B2 údajema Tu-154M a všechno sedí. Navíc se dá plánovaná cesta rovnou stáhnout v DEPADEST.fms souboru, který když se přejmenuje na 0.fms zedituje aby za posledním bodem nebyly žádné řádky s "0 ---- 0 0.000000 0.000000" a vloží se do output/FMSPlans/KLN90 jako 0.fms tak už je nadatlovaný v klnce jako aktivní letový plán. Jako bonus to body, které KLN nemá v databázi, bere jako User WPT se správnýma GPS souřadnicema. Párkrát se mi stalo, že mi to blbě vygenerovalo body SID/STAR (ustřelilo je to někde přes půl planety). Ale na to se dá dojít v NAV-5 supermódu a dotyčný bod smazat, nebo opravit.

x-ivap funguje, ale že bych z něj byl 2x nadšený to se říct nedá. Popisy letadel jiných online uživatelů zobrazuje tak titěrným fontem, že to je nečitelné. Jasně moc to neruší dojem - o to se stihnou postarat zbytečně velké poziční světla letadel z x-csl balíčku. Ocenil bych možnost ten text zvětšit a změnit barvu fontu protože v té světlounce žluté se to opravdu úplně ztrácí a na letišti se mi dost pletou vzdálenější letadla s žlutýma cedulema pojížděček, ale v jediném configu co x-ivap má jsou jen mé přihlašovací údaje + zvuk a coupling, takže předpokládám, že to je vkódováno "natvrdo" a asi s tím nic nepůjde udělat. Na ofiko support fóru je tam asi osm dotazů na stejnou věc, ale jsou půl roku bez odpovědi.

Docela se mi líbí koncept Advanced Unicomu, jenže aby to fungovalo v XP je třeba mít XPUIPC plugin a pak extra spuštěný program. Nějaká integrace do x-ivapu by se asi hodila lépe. Třeba s konfigurační volbou - pro ty co nelítají World Tour to třeba nemá smysl, i když si myslím, že by to pomohlo dodržovat nějakou štábní kulturu komunikace po Unicomu i na letištích bez řídícího, kde zrovna není narváno kvůli World Tour. Nehledě na to že tahle fíčura tak nějak i naučí nováčky důležité komunikační body drilem.

Nepamaji si taky, že bych při lítání na ivao pod FS9 měl problémy slyšet řídícího nebo další letadla. Buď stárnu, nebo hluchnu nebo nějaká fíčura schválně přidává pro "autenticitu" statický šum, ale za 14 dní kdy jsem byl online v podstatě každý den jsem nebyl schopen rozumět a musel jsem přejít na text. Teď už raději vybírám lety bez řídících. Teamspeak 2 nastaven dle doporučení na ivao stránkách.

Budu rád za vaše reakce k mým postřehům i za vaše tipy pro XP11 a IVAO.

Uživatelský avatar
xwing
Příspěvky: 133
Registrován: 31 pro 2014, 08:28

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od xwing » 08 led 2018, 19:46

Willhelm píše:Popisy letadel jiných online uživatelů zobrazuje tak titěrným fontem, že to je nečitelné.
Staci vypnut HDR a popisky budu OK.
Ale ja osobne ozeliem popisky a uzivam HDR ;-)

Uživatelský avatar
Willhelm
Příspěvky: 61
Registrován: 11 bře 2017, 11:04
Bydliště: mám
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od Willhelm » 08 led 2018, 20:10

Ano radu s vypnutím HDR jsem včera někde našel, ale to sníží vzhlede simu tak o 60% protože nejbližší nastavení kvality detailů bez HDR je "low". Takže stejně jako pro Tebe to pro mě není řešení, psal jsem dnes vývojářům x-ivapu tak jsme zvědav jestli mi nějaká odpověď dorazí, když nereagují na fóru, možná nebudou ani na mail.

Uživatelský avatar
Willhelm
Příspěvky: 61
Registrován: 11 bře 2017, 11:04
Bydliště: mám
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od Willhelm » 09 led 2018, 22:53

Tak na mail mi odpověď přišla, že to mám řešit přes fórum a ne mailem. To je dnes podruhé co mi přišel úplně stejný e-mail. Podpora IVAO asi dělá přes den u Logitechu a odpoledne dělají to samé jako hobby. :) Ne to si teď dělám srandu.
Každopádně na fóru to bylo spláchnuto poměrně rychle:
http://forum.ivao.aero/index.php?topic=314653.0
X-ivap 4.0 s obj8 letadly by neměla mít problém. Jinak fonty jsou záležitostí xp11 a ne x-ivapu. Protože mi dnes nevyšel flyin do LKPD (blownul jsem tire když jsem točil na finále 09 LKPD v 2600ft což po 3,5h online nasere.) a spousta lidí byla ještě na EHEM online, podařilo se mi konečně obj8 knihovny rozchodit tak, aby log nebyl plný errorů o nenalezeném modelu a neshazovalo mi to xp.
Nevím kde byl předtím problém, protože teď mi obj8 objekty šlapaly napoprvé, nejsem si vědom, že bych to fčil dělal jinak. No každopádně viz screen - mi to subjektivně přijde ještě horší než na x-csl modelech.
Tak nevím co dělám špatně. XP11.11r2 x-ivap 0.4 a obj8 modely 1.2.1 - jinak jak je vidět na screenech na tom odkazu výše, tak vypnutí HDR funguje.
Přílohy
IVAO-EHAM.png
IVAO-EHAM.png (1.04 MiB) Zobrazeno 529 x

Uživatelský avatar
mano
Příspěvky: 559
Registrován: 30 pro 2014, 22:14
Bydliště: Ruzomberok
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od mano » 09 led 2018, 23:07

uz sa len modlit aby dokoncili novy plugin pre ivao... uz to nebude x-ivap ale konkretny plugin pre ivao :)

Uživatelský avatar
Willhelm
Příspěvky: 61
Registrován: 11 bře 2017, 11:04
Bydliště: mám
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od Willhelm » 09 led 2018, 23:37

No Mano trochu mě děsí ty příspěvky vývojářů s úvahama o tom, že by příští x-ivap udělali jako appku na tablet. Si nedokážu představit to datlování na dotykové klávesnici. Jedině, že by fakt promakali ideu advanced unicomu tak, aby ti so píší po textu mohli vybírat předefinované hlášky - ty by braly data z letového plánu a při hlášení o poloze na CTR stanoviště pak přepsané údaje o poloze z dat xplane o výšce, dalším waypointu a vzdálenosti k němu atd. Ale co situace s vektorování atd. Fakt nevím nevím... Uvidíme.

Uživatelský avatar
mano
Příspěvky: 559
Registrován: 30 pro 2014, 22:14
Bydliště: Ruzomberok
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od mano » 09 led 2018, 23:45

no ak som to spravne pochopil, bude to stale bezat pod xpl ale budes si to vediet prehodit na tablet.. ty co maju doma homekokpity a nebudu chciet to pustat na stenu kde premietaju scenerku ..

Uživatelský avatar
Willhelm
Příspěvky: 61
Registrován: 11 bře 2017, 11:04
Bydliště: mám
Kontaktovat uživatele:

Re: X-ivap konfigurace

Příspěvek od Willhelm » 10 led 2018, 09:44

Tak jsem to konečně našel, velikost textu ovlivňuje nejen zapnuté HDR ale i Antialiasing.
S AA vypnutým nebo na FXAA jsou texty volaček OK. 2xSSAA+FXAA deformuje texty maličko, 4xSSAA a 4xSSAA+FXAA shodně texty zmenší tak jak je na screenu výše, 8xSSAA+FXAA z textu udělá v podstatě totálně nečitelnou žlutou čárku.
Testováno s Nvidia nastavením antialiasingu "Řízeno aplikací".

Další poznámka k obj8 letadlům - když jsem poprvé nainstaloval x-ivap, tak jsem dle readme ani nezkoušel instalaci x-csl letadel a do CSL složky kopíroval obj8 éra od bluebell. Jenže mi to nefungovalo. Log byl plný hlášek o neplatných knihovnách a nenalezených modelech, neplatných aliasech. I přes pár stovek chyb se ale simulace nahrála, letadla jsem ale neviděl - jen volačky. Pak jsem obsah CSL adresáře smazal a nainstaloval normálně x-csl, letadla šlapaly i když s těmi šíleně velkými pozičními světly. Včera jsem zkusil opět smazat obsah CSL a dát tam ty obj8 a ejhle v logu žádný error a ono to funguje. Tak nevím kde byl problém a jestli x-csl vytváří něco co je potřeba pro korektní indexaci CSL letadel, ale pokud máte jako já čistou instalaci x-ivap 4.0 a nejedou vám obj8 objekty, zkuste tenhle postup - nainstalovat x-csl pak vše v CSL adresáři smazat a nakopírovat tam ty složky z obj8 knihovny (BB_Airbus, BB_Boeing atd.)

Odpovědět