Kolik to stojí a jak začít s X Plane

Něco mi nejde nebo se chci jen zeptat.
Armitage

Kolik to stojí a jak začít s X Plane

Příspěvek od Armitage » 18 zář 2016, 21:44

Dobrý den,

četl jsem si několik zajímavých článků zde na fóru a na některé mé dotazy jsem nenašel odpověď (otevíral jsem témata podle předmětů). Tak se omlouvám, pokud tu někde už něco takového je.

V létání nejsem zase uplný nováček, který nikdy žádný simulátor nevyzkoušel. Simulátory mám moc rád ale poslední čemu jsem se věnoval trochu více, tak byl Lock On a IL2 Sturmovik. To jsou ale bojová letadla. Někdy na základní škole. To už je strašně let, jsem zkoušel nějakou ze starých verzí Microsoft Flight Simulator.
Nyní by jsem chtěl ale začít lítat i s normálníma letadlama....Možná už jsem moc starej na to abych se honil za stíhačkama :-)
Takže jsem různě googlil a zjišťoval si možnosti, jaké jsou dnes simulátory a který za něco stojí. Osobně se vůbec nebojím toho se něčemu věnovat a učit se. I když Lock On se startuje na "dvě" tlačítka, tak pořád letecké dovednosti se člověk také naučit musí a není to za dva dny.....Došel jsem tedy k závěru, že X Plane je nejspíš lepší jak Microsoft Flight simulator X a rozhodl jsem se tedy pro X plane.

No a teď k těm dotazům.

1) na kolik taková legrace příjde. Tím nemyslím jen základ. To si dokázu na internetu najít ale jestli je třeba ještě k tomu základu něco dál potřeba dokoupit.
Nějaké addony nebo DLC a podobně. Nebo už samotná hra v základu je dostatečně vyladěná a addony už jsou jen pro nějakej ten "tuning" spíš.

2) Mám pouze leteckou páku Logitech. Má plynovou páčku a je otočná. Bude to na kvalitní létání stačit, nebo je lepší si pořídit berany?
Koukal jsem na Saitek Pro flight yoke system s TQ ale bohužel pedály by jsem si musel dokoupit ještě k tomu a bez ních to ovládání předpokládám bude dost o ničem i když si tu směrovku nabinduju dejme tomu na klobouček u těch beranů. Nebo se pletu? Přeci jen nemám momentálně na vyhození 10 000 Kc (berny, pedaly, hra, nevim).

3) Asi nejduležitější.
Jako naprostý začátečník, který nemá vůbec zkušenosti s navigací a létáním podle nějakých přístrojů. Vůbec se nevyznám v čudlech na přístrojovce. Mám nějakou šanci se to naučit? Tím myslím, má ta hra nějaké tutoriály, návody jak na to. Nebo něco, kde bych se naučil nějaké základy od kterých se mohu odrazit a postupně se doučovat?
Protože stát na runwayi a zkoušet tam něco stylem pokus/omyl. To by mne asi dlouho nebavilo a zase pokud existuje nějaký "cheat" jako u jiných simulátorů, že se zmáčkně nejaká klávesová zkratka a ono se to samo všecko nastaví, tak to by mne asi taky pak nebavilo. Mám rád výzvu. Anglické texty si dokážu tak nějak přeložit ale pokud bych musel číst nějakej PDF 800 stránkovej manuál v angličtině, tak to bych asi nedal....

4) Četl jsem, že to má multiplayer. Jaké to ma multiplayerové módy? Jistě do toho uvrtám ještě kamaráda :-D

Takže bych poprosil někoho ochotného, kdo by mi mohl nějak zodpovědět těchto pár dotazů aby jsem se mohl rozhodnout jestli do toho půjdu, nebo ne :-)
Možná že toto téma pomůže i jiným, kteří hledají takové nějaké základní info, jako já.

Předem Vám děkuji,
Aleš Armitage.

me2d
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Kolik to stojí a jak začít s X Plane

Příspěvek od me2d » 19 zář 2016, 07:52

Ahoj a vitej

Co clovek to nazor tak zacnu s tim mym, alespon strucne.

Rada prvni: stahni demo a vyzkousej, s tim co mas. Na prvni osahani staci a uvidis, zda budes chtit zkoumat dal.

ad 1) pro zacatek podle me staci, dost addonu se da postahovat zdarma (krajina a letiste). Letadla mas jednak uz ve hre (pro zacatek staci), nebo dalsi zdarma (daji se najit pekne kousky) a nebo pak placena, na ty je cas. Zalezi take co te bude bavit, zda nejake GA, nebo dopravaky, nebo snad vrtulniky.
ad 2) Zalezi co budes litat. Pro zacatek to bude stacit, casem aspon ty pedaly. Smerovku na kloboucek bych nedaval (pokud to vubec jde), potrebujes analogovou osu.
ad 3) Samozrejme, staci chtit :-). Na org foru je letecka skola kde je dost popsane, v anglictine. Hra samotna tutorial nema. Ale muzes si najit materialy v cestine (ruzne skolicky, prirucky pilota atd) klidne urcene pro real a jit podle toho. Zase zalezi co budes litat. Udelat okruh s cesnou zvladnes i bez radia, pak te zacnou zajimat nejake vysky a rychlosti, pak radio navigace atd. a pak uz zalezi, na co se vrhnes dal.
ad 4) neletam, nemohu slouzit.

Tak good luck a ptej se dal.
P.
Obrázek

Armitage

Příspěvek od Armitage » 19 zář 2016, 08:42

Ahoj,

děkuji za odpověď. To já si rovnou koupím do Steamu. Já se nejvíc bál toho, jestli to spíš není dělané pro nějaké letecké maniaky uplně, protože jsem koukal na nějaké videa na youtube a když jsem koukal co tam hráč všecko nestavuje a podobně, než ho vůbec taxi odvezlo na runway, tak jsem si říkal "to abych byl pilot z povolání snad" :D Pokud se to ale dá naučit všecko nějakým "samouk" způsobem, tak do toho půjdu.
Určitě bych to viděl tak, že nejdřív začnu na nějakých malých letadlech aby jsem se vůbec naučil nějaké základy ale časem by jsem určitě rád přešel i na nějaké cestovní, které létají podle plánu. Já jsem si pak vzpomněl po tom co jsem napsal, že jsem hrál chvilku Microsoft Flight simulator. Jen mi to přišlo strašně lehké. Takové jen "sedni a leť z bodu A do bodu B" a bylo to takové pořád o tom jednom a tom samém. Nic těžkého. Možná jsem tam měl nějakou malou obtížnost nebo nevím ale to mě po nějakém čase omrzelo. Každopádně jsem rád, že je tady nějaká ta česká podpora, kde se člověk může ptát.
Zatím žádné dotazy nemám ale ono to přijde. :-)

Každopádně moc děkuju za odpověď,
Aleš Armitage

Armitage

Příspěvek od Armitage » 19 zář 2016, 23:21

Ahoja,

tak uz mam koupenou a nainstalovanou hru.....a uuuuz to zacina.....pri uplne prvnim spusteni jsem se ocitl v nejake nastartovane cessne na nejake letistni draze.....zadne predchozi menu s nejakym vyberem nebo neco podobneho, co bych ocekaval :-) Listu nahore po najeti mysi jsem pochopil, pohral jsem si trochu s grafikou procetl jsem si co se tak nejak cim ovlada....respektive vim kde tyto veci hledat....Do addonu jsem se jeste nemontoval, protoze jsem nepochopil tento uvod do hry.

Mohl by mi nekdo osvetlit tedy par dalsich otazek?
Hledal jsem treba nejake "campaign mise" nebo neco, kde bych treba usedl za nejake letadlo a mel tedy nekam letet nebo neco splnit....bohuzel jsem nikde nic nenasel. Jedine co jsem mohl menit je typ letadla a letiste. Pokud to zmenim, tak se objevim treba na Ruzyni (nevim o tom, ze na Ruzyni je Runway na vode :D ) ale budiz. Kazdopadne to je cele vzdycky. Nastartovane letadlo a nic. Mohu volne litat. Predpokladam tedy, ze si musim nekde neco jeste obstarat aby jsem tam mel nejake ty "mise"? Nebo jsem jen nenasel tyto veci a jsou tam? Nebo by jsem se mel nekde zaregistrovat a vytvorit si nejaky jeste account nekde abych se k necemu takovemu dostal? Nevim, necham si radsi poradit od vas :)
Bylo by pro mne nejakym zpusobem motivujici, kdybych tam mel nejaky ukol treba. Takhle to jen odbrzdim, pridam plyn a trada letim :-)
Koukal jsem kdyz stisknu enter pro komunikaci s vezi, tak tam mam jedinou nabidku a to "file flight plan" coz bych pochopil jako letovy plan ale po kliknuti to po me chce zadat nejake ICAO kody, coz jsem vyrozumel podle google, ze to jsou nejake kody ruznych letist. Mno abych jeste upresnil treba muj pozadavek, koukal jsem na nejake video na youtube a to zacinalo tak, ze hraci se zobrazila normalne tabulka, odkud a kam a pres co ma letet, co veze, na dalsi obrazovce se mu zobrazila mapa s pocasim nacez se objevil nejspis na nejakem parkovisti v letadle, ktere po sleze nastartoval, pootravoval vez a nechal se taxi vyvezt na prislusnou runway, na kterou mu rekli...mezi tim si cele letadlo k tomu letu pripravil, natukal si tedy cely letovy plan podle te tabulky kde to mel napsane atd atd, provedl predletovou kontrolu a pak tedy letel.....tak neco takoveho by jsem si predstavoval. Nemuselo by to byt samozrejme hned tak hard, protoze je mi jasny, ze bych chtel hned letat, kdyz jeste neumim ani chodit ale alespon abych tam mel nejake cile, nebo tak neco a nebylo to jen o tom vzletnout a delat si co chci :-) a pokud uz budete v tech radach, uvitam klidne, kdyz mi doporucite nejake dobre addony, ktere by mi nemeli chybet. Cetl jsem tu neco o nejakych vylepsenych sceneriich xplane2world nebo neco takoveho. Moc jsem se o to jeste nezajimal, jen okrajove jsem zahledl, ze to hodne lidi resi ty scenerie....

Moc Vam predem dekuji

Ales Armitage

me2d
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od me2d » 20 zář 2016, 07:46

More tam mas protoze nemas nainstalovanou defaultni krajinu pro cely svet - nebo aspon pro Evropu. Myslim ze instalacni program to nabizel, nevim jak steam verze.
Uvodni obrazovka se tam myslim od pristiho spusteni bude objevovat, nebo se nekde zapina, to uz si nepamatuju.
Mise v XPL nejsou, bud jsou na to externi programy nebo si vymysli vlastni: prelet treba z Ruzyne na Sazenou :-).
Co se tyka startovani letadel tak po instalaci mas pro jednoduchost letadlo nastartovany, abys mohl rovnou letet.
Nicmene v menu se da nastavit, zda letadlo budou uz spustena, nebo ne. Myslim ze ta volba se jmenuje nejak "Start with engines running".
Vylepsovat scenerky ano, pocti neco na xpl.cz.
Obrázek

Armitage

Příspěvek od Armitage » 20 zář 2016, 08:22

Ahoj,
to jsem koukal, ze tam je nejakych 6 scenerii v zakladu. jeste zkontroluju jestli se to vsecko nainstalovalo az prijdu z prace. S tema "misema" tedy neco posteluji. Aspon vim, ze je nemusim hledat :) ctu ctu porad jak mam chvilku casu ale obcas jsem z nekterych veci jak Alenka v risi divu :))
Na ty scenerie jsem se koukal, na strance o VATSIM je toho take dost ke cteni. Tak az neco nalustim tak vyzkousim. Kazdopadne prvni dojmy ze hry jsou paradni a moc dekuju, za odpovedi a pomoc :-)

Ales Armitage

VIZE_CZ

Příspěvek od VIZE_CZ » 21 zář 2016, 14:02

Ja jen k tomu multiplayeru - necekej zazraky. Ted, po verzi 10.50 to zase nejak "vylepsili" a je to cukatura na urovni FS9.
Taky neni uplna sranda to nakonfigurovat. Bud potrebujes VPN nebo nastavit NAT v routeru tak, aby ti pustil konkretni porty na konkretni lokalni IP pocitace, na kterym to bezi.

Armitage

Příspěvek od Armitage » 22 zář 2016, 08:51

@VIZE_CZ

Tak s VPN by problem byt nemel to se da udelat pres TeamViewer napriklad. Co se tyce takovych veci, tak tomu zase rozumim docela dobre :-) To ale budu zkouset asi az pozdeji, ted jdu poznavat hru hlavne :-)) ale dekuju za info.

Armitage

Příspěvek od Armitage » 22 zář 2016, 18:10

Ahoj znovu,

tak jsem se dneska na to mel konecne cas podivat poradne :-) Trosku jsem si procital, takze jsem si nainstaloval/nakopiroval nejake knihovny a zatim jen letiste Ruzyne. Moc rad bych i ty scenerky ale z uloz.to mi to taha pomalu a ty soubory jsou dost velke, takze to asi casem. Nyni bych se rad venoval hre samotne....nuze nasel jsem si stranku na planovani tras, nastavim si odkud a kam a ono to vytvori nejakou letovou trasu. Zatim litam jsem letel jen s Baronem (jsem rad ze to ma par cudlu, ktery si prelozim a rozumim jim) :D takze naklikal jsem si celou trasu do navigace, naladil radio, zvotravoval vez, ktera mi davala instrukce, pak jsem vzletl a podarilo se mi i aktivovat autopilota, ktery tedy letel podle te palubni navigace (snad jsem to nazval dobre) na kazdem bode trasy jsem jen prepnul na dalsi bod a autopilot uz si s tim rozumel......Stala se mi ale jedna vec a nevim co jsem mohl udelat spatne, respektive nedelal jsem nic :) ale kdyz jsem letel tak podobu te cesty to radio zachytava ruzne veze jak se proletava oblastma.....no a kdyz jsem na nejakou kliknul a zkusil s ni pokecat, tak jediny co mi to nabidlo byla hlaska abych vlozil letovy plan. Rikal jsem si "na co? Uz jsem ho vkladal" nicmene kdyz jsem na to kliknul tak jsem tam mel porad zadana stejna data odkud a kam letim ale kdyz jsem dal potvrdit, tak mi to psalo u prvniho, ze mam spatne zadane ICAO (mel jsem tam letiste Ruzyn a na runwayi v ruzyni to nemelo problem)....kdyz jsem se priblizil k cilovemu letisti tak uz se nic nezmenilo, i kdyz uz jsem mohl volat vez prislusneho letiste na ktere jsem chtel pristavat, tak bohuzel tam take byla jen jedina hlaska aby jsem vlozil letovy plan.....chtel jsem proste nejak se ohlasit a pozadat o povoleni k priblizeni ale nemel jsem jak, takze jsem tam pristal na hulvata :) ale rad bych aby to fungovalo, takze nevim jestli jsem tedy udelal neco spatne, nebo uz to na me pak prdelo proste jen....
A dalsi jeste dve veci co mne zajimaji.....kdyz jsem na runwayi a pripravim si letovy plan a zacnu otravovat vez, tak ji pozadam o taxi a samozrejme mi daji odpoved at neco nekde na runwayi, jak mohu zjistit cisla runwayi aby jsem tam nemusel nejak bloudit. Koukal jsem do mapy ve hre co je ale tam takove udaje nejsou, jsou tam sice tlacitka, ze me to na tom urcitem letisti treba spawne na prislusne runwayi ale to je moc lehke :) startoval jsem na Ruzyni z parkoviste nejakeho a mel jsem dojet na Runway 06.....a jeste jedna vec co mi nic nerika a nejak jsem se nedozvedel ani na google.....kdyz jsem otravoval vez, tak mi tam rika at si vlastne nastavim 4 mistny kod "squawk" to jsem si dohledal na netu kam to zadat, to je v cajku ale pred tim mi ATC hlasila nejaky udaj "FL 3 5 0" a to jsem nikde nenasel co to je za udaj a pokud se ma nekam zadat, tak kam....

Budu moc rad za objasneni techto veci a klidne i radte co kde stahnout co pomaha pri nejake te orientaci a podobne. Casem by jsem se rad registroval na tom VATSIM a zkusil litat, ale nechci tam vletet jen tak abych tam s tim nelital jak kdyz jsem to nekde ukradl :))

Dekuji predem :)
Ales Armitage

Biblbrox

Příspěvek od Biblbrox » 23 zář 2016, 11:53

To je otázek :)
ATC všeobecně v xpl je nanic. Sice po updatu xpl na 10.50 je to o trochu lepší, ale stejně nečekej zázraky. Já už jsem nějakou komunikaci vzdal, protože lítám hlavně VFR a to AI ATC vůbec neumí (vstup do okruhu, hlášení poloh atd.). To si radši opravdu nainstaluj xsquawkbox a připoj se na Vatsim.

Ohledně pojíždění- nejlepší je vyhledat si na internetu mapu reálného letiště. Pokud víš, kde stojíš, není problém podle mapy dojet tam, kam potřebuješ.
No a jestli stejně zabloudíš, tak se někde v nastavení dají zapnout naváděcí šipky, který tě dovedou až k dráze.

FL350 je letová hladina (+- 35 000 stop). To ti ATC hlásila hladinu letu. Myslím, že si ji taky můžeš zvolit při vyplňování letového plánu.
Jen pro info - u nás se do 5000 stop AMSL hlásí výška ve stopách, nad 5000 stop a nastavení tlaku na výškoměru 1013 hPa (29,92 inHg) se hlásí letové hladiny (např. FL60 = Flight level 60).
Něco si o tom počti třeba tady:
http://wiki.vacc-cz.org/index.php?title ... %AD_strana
http://forum.vacc-cz.org/index.php?board=8.0
http://www.csavirtual.cz/cs/vyukove-cen ... ola-pilotu
http://ivao.cz/index.php?option=com_con ... 1&Itemid=1

Odpovědět