četl jsem si několik zajímavých článků zde na fóru a na některé mé dotazy jsem nenašel odpověď (otevíral jsem témata podle předmětů). Tak se omlouvám, pokud tu někde už něco takového je.
V létání nejsem zase uplný nováček, který nikdy žádný simulátor nevyzkoušel. Simulátory mám moc rád ale poslední čemu jsem se věnoval trochu více, tak byl Lock On a IL2 Sturmovik. To jsou ale bojová letadla. Někdy na základní škole. To už je strašně let, jsem zkoušel nějakou ze starých verzí Microsoft Flight Simulator.
Nyní by jsem chtěl ale začít lítat i s normálníma letadlama....Možná už jsem moc starej na to abych se honil za stíhačkama

Takže jsem různě googlil a zjišťoval si možnosti, jaké jsou dnes simulátory a který za něco stojí. Osobně se vůbec nebojím toho se něčemu věnovat a učit se. I když Lock On se startuje na "dvě" tlačítka, tak pořád letecké dovednosti se člověk také naučit musí a není to za dva dny.....Došel jsem tedy k závěru, že X Plane je nejspíš lepší jak Microsoft Flight simulator X a rozhodl jsem se tedy pro X plane.
No a teď k těm dotazům.
1) na kolik taková legrace příjde. Tím nemyslím jen základ. To si dokázu na internetu najít ale jestli je třeba ještě k tomu základu něco dál potřeba dokoupit.
Nějaké addony nebo DLC a podobně. Nebo už samotná hra v základu je dostatečně vyladěná a addony už jsou jen pro nějakej ten "tuning" spíš.
2) Mám pouze leteckou páku Logitech. Má plynovou páčku a je otočná. Bude to na kvalitní létání stačit, nebo je lepší si pořídit berany?
Koukal jsem na Saitek Pro flight yoke system s TQ ale bohužel pedály by jsem si musel dokoupit ještě k tomu a bez ních to ovládání předpokládám bude dost o ničem i když si tu směrovku nabinduju dejme tomu na klobouček u těch beranů. Nebo se pletu? Přeci jen nemám momentálně na vyhození 10 000 Kc (berny, pedaly, hra, nevim).
3) Asi nejduležitější.
Jako naprostý začátečník, který nemá vůbec zkušenosti s navigací a létáním podle nějakých přístrojů. Vůbec se nevyznám v čudlech na přístrojovce. Mám nějakou šanci se to naučit? Tím myslím, má ta hra nějaké tutoriály, návody jak na to. Nebo něco, kde bych se naučil nějaké základy od kterých se mohu odrazit a postupně se doučovat?
Protože stát na runwayi a zkoušet tam něco stylem pokus/omyl. To by mne asi dlouho nebavilo a zase pokud existuje nějaký "cheat" jako u jiných simulátorů, že se zmáčkně nejaká klávesová zkratka a ono se to samo všecko nastaví, tak to by mne asi taky pak nebavilo. Mám rád výzvu. Anglické texty si dokážu tak nějak přeložit ale pokud bych musel číst nějakej PDF 800 stránkovej manuál v angličtině, tak to bych asi nedal....
4) Četl jsem, že to má multiplayer. Jaké to ma multiplayerové módy? Jistě do toho uvrtám ještě kamaráda

Takže bych poprosil někoho ochotného, kdo by mi mohl nějak zodpovědět těchto pár dotazů aby jsem se mohl rozhodnout jestli do toho půjdu, nebo ne

Možná že toto téma pomůže i jiným, kteří hledají takové nějaké základní info, jako já.
Předem Vám děkuji,
Aleš Armitage.